Hoe het begon

Stichting Gilat is opgericht ter nagedachtenis aan de in 2008 op 11-jarige leeftijd overleden Gilat Eisenmann. Gilat heeft een groot gedeelte van haar leven in het ziekenhuis doorgebracht en  Gilat beleefde altijd veel vreugde, ontspanning en afleiding aan de theatervoorstellingen daar soms werden opgevoerd. Ze kon even vergeten dat ze ziek was en gewoon kind zijn zoals alle kinderen dat zouden moeten zijn. Daarom zet de Stichting Gilat zich in om alle kinderen in ziekenhuizen in Nederland te laten genieten van voorstellingen.

De Stichting Gilat is in 2009 opgericht, en in 2012 vonden de eerste voorstellingen plaats in het Emma Kinderziekenhuis. Het eerste project was het adopteren van het toen nog nieuw te bouwen Kindertheater in het Emma Kinderziekenhuis AMC. Dankzij vele donateurs en sponsoren is het Gilat Theater eind 2015 als onderdeel van het nieuwe Emma Kinderziekenhuis AMC door koning Willem-Alexander, geopend.

De Stichting wil kinderen in Nederlandse kinderziekenhuizen vreugde, ontspanning en afleiding bieden met op maat gemaakte, uitnodigende theatervoorstellingen. Dit wordt gedaan door een groot aanbod aan voorstellingen. Er zijn speciaal ontwikkelde theatervoorstelling van onzecharactersMax & Jet, maar er worden ook andere voorstellingen en workshops gegeven zoals,dans, muziek, schilderen en goochelen, alles komt aan bod. Iedere keer is er weer een andere voorstelling.

Ons doel is helder: Voor eind 2020 wekelijks een voorstelling in elk academisch kinderziekenhuis in Nederland. Daar zitten de ziekste kinderen en zij hebben ons het meeste nodig. Dat betekend dat we op dit moment nog twee ziekenhuizen te gaan hebben. Op het moment geeft stichting Gilat voorstellingen in de volgende vijf academische kinderziekenhuizen:

  • Het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam
  • Het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam
  • Het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht
  • Het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen
  • Het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag
Stichting Gilat - hoe het begon