Over Gilat Eisenmann


De naam Gilat betekent vreugde en dat is precies wat wij als stichting binnen de muren van het ziekenhuis brengen.

Stichting Gilat is opgericht ter nagedachtenis aan Gilat Eisenmann, die in 2008 op 11-jarige leeftijd overleed. Gilat was ernstig ziek en heeft een groot gedeelte van haar leven in het ziekenhuis moeten doorbrengen. In het Emma Kinderziekenhuis (UMC Amsterdam, locatie AMC) kende iedereen haar. Als zij over de gang liep zwaaide iedereen. Gilat was een altijd positief ingesteld kind. Creatief en gericht op de mooie dingen die er waren.

Na een vervelend onderzoek nog even langs de kinderboerderij in het ziekenhuis gaan, daar verheugde zij zich enorm op. Als je als kind ernstig ziek bent, is het belangrijk om ergens naar uit te kunnen kijken, om even afgeleid te zijn en te ervaren dat er ook nog wat anders bestaat dan je ziekte en de behandelingen. Een wereld van vrolijkheid, muziek en fantasie.

Vergeet kinderen niet. Een kind verliezen is het ergste wat je als ouder kan overkomen. Het enige wat nog erger is, is als je kind vergeten wordt. Gilat is elf jaar oud geworden. Met onze stichting houden we de herinnering aan haar in leven en steunen we kinderen die het nu moeilijk hebben.

‘Het theater van Stichting Gilat laat ernstig zieke kinderen even vergeten dat ze ziek zijn. Ik vind het geweldig dat deze landelijk opererende stichting al enkele jaren voor onze Rotterdamse kinderen voorstellingen verzorgt in het Sophia Kinderziekenhuis (Erasmus MC). Naast een vrolijke, inspirerende middag krijgen ze daarmee ook de cultuureducatie die ze vaak noodgedwongen missen vanwege hun langdurige ziekenhuisopname.’

Said Kasmi, wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme (D66)


Stichting Gilat - hoe het begon